Wartości odżywcze
Wartości odżywcze bananów (w 100 g)
Wartość energetyczna – 89 kcal
Białko ogółem – 1.09 g
Tłuszcz – 0.33 g
Węglowodany – 22.84 g (w tym cukry proste 12.23)
Błonnik – 2.6 g
Witaminy
Witamina C – 8.7 mg
Tiamina – 0.031 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna – 0.665 mg
Witamina B6 – 0.367 mg
Kwas foliowy – 20 µg
Witamina A – 64 IU
Witamina E – 0.10 mg
Witamina K – 0.5 µg
Minerały
Wapń – 5 mg
Żelazo – 0.26 mg
Magnez – 27 mg
Fosfor – 22 mg
Potas – 358 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0.15 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/banany-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jakie-witaminy-maja-banany_41377.html